Sporten fotboll

Fotboll är en sport som spelas runt om i hela världen och som är älskad av så väl spelarna som åskådarna. Man kan fråga sig varför just denna sport blivit så ofantligt populär. Vad är det som egentligen skiljer fotbollen från andra sporter? Hur kommer sig att fotbollen år efter år fortsätter att vara en av de absolut ledande sporterna i världen? Svaren på dessa funderingar är många!

Flera undersökningar runt om i hela världen pekar på samma sak: sporten som mest ökar i intresse är fotbollen. I Sverige är det inget undantag, utan även här så visar flera undersökningar samma resultat. Vidare så är det extra tydligt att intresset ökar bland de yngre individerna, vilket visar på att fotbollen kommer att fortsätta utövas under många år framöver. Intresset för fotboll i Sverige har också ökat bland damerna, så det är inte längre bara herrarna som dominerar.

Det finns många svar gällande varför fotboll är så populärt. En av anledningar kan vara för att bollen är rund och människan har en tendens att gilla att titta på runda saker. Andra menar på att det handlar om hur sporten utövas, att reglerna är enkla och alla kan hänga med. Vidare så finns det även förklaringar så som att det inte krävs någon utrustning, endast en boll, för att kunna spela. Detta i sin tur leder till att fotboll kan utövas överallt och inte kräver några direkta ekonomiska åtgärder.

Att som fotbollsspelare bli inbjuden till att representera sitt landslag i olika sammanhang är en enorm ära och någonting som spelarna värdesätter högt. Det är inte i många fall som spelare tackar nej till en inbjudan. Här i Europa handlar det då om att spela landskamper och kval eller att medverka vid fotbolls EM eller VM. I till exempel Sydamerika är Copa América en turnering som många spelare drömmer om att få representera sin nation i.

Fotboll är inte bara populärt mellan länderna (landslagsfotboll) utan intresset är även enormt inom länderna, med så kallad ligafotboll. Ligorna så som Allsvenskan, La Liga, Premier League har några av de absolut bästa spelarna och viljan till att bli det bästa laget inom sitt land är enorm. Ser man till turneringar så som VM och OS så är trycket stort. Det handlar om att både kamma hem segern, men inom fotboll så är mycket pengar involverat. Spelarna tjänar miljontals och åskådarna satsar lika stora summor. Kanske är det pengarna som gör fotbollen så populär.