Fotboll i våra grannländer

Fotboll förekommer i någon form i alla världens länder. Men hur ser det egentligen ut här i Skandinavien? Vi har tagit en närmare till på herrfotbollen i Danmark, Norge och Finland, där det finns gott om intressanta lag och matcher att följa.

Danmark

Danmarks högstaliga heter Superliga och inkluderar tolv lag som alla möter varandra under säsongen som sträcker sig från slutet av sommaren till den senare delen av våren. Efter 22 intensiva matchomgångar avancerar de sex främsta lagen till ett slags slutspel där landets platser i de Europeiska ligorna ska tilldelas. Samtidigt får de sex lagen som hamnade i tabellens nedre del kämpa för att inte bli relegerade. Varje säsong är det två lag som byts ut i ligan.

Det danska herrlandslaget i fotboll är ett mycket framgångsrikt sådant. Under de senaste åren har vi sett laget i såväl EM som VM och redan till vintern väntar ett nytt mästerskap. Efter ett mycket framgångsrikt kval blev Danmark ett av de allra första lagen att kvalificera sig till fodbold VM i Qatar, där möten med Frankrike och Tunisien väntar under gruppspelet.

Norge

I Norge så är Eliteserien namnet på platsen där de allra bästa lagen gör upp mot varandra. Ligan har funnits sedan 1937 och spelas precis som i Sverige och Finland från april till november. Totalt är det sexton klubbar som är med och spelar, där laget som slutar högst upp i tabellen belönas med en plats i kvalet till Champions League. De två sämsta lagen degraderas medans laget på fjortonde plats får kämpa om att hålla sig kvar i en playoff mot ett lag ifrån den lägre divisionen.

Det norska herrlandslaget hade en peak på 90-talet där man kvalificerade sig till två VM och ett EM. När laget kvalade till det stundande världsmästerskapet slutade laget på en tredjeplats i sin grupp och missade därmed chansen till playoff-spel.

Finland

Veikkausliiga är namnet på den högsta ligan inom finsk fotboll. Ligans upplägg liknar på många sätt den som spelas i Danmark, där tolv lag möter varandra under 22 omgångar. Däremot äger den finska ligan rum från våren till hösten, precis som Allsvenskan. Här är det varje år ett lag som åker ut, samtidigt som det näst sämsta laget får kvala för att stanna kvar.

De finska herrarna har ännu inte lyckats kvalificera sig till någon VM, men gjorde däremot debut i EM under sommaren 2021. Deras allra första match i ett större mästerskap spelades mot Danmark, men att det faktiskt blev en seger för finnarna är inte det som man minns ifrån mötet. Istället är det hjärtstoppet hos den danska spelaren Christian Eriksen, där bilderna från matchen rörde hela fotbollsvärlden. Segern i matchen följdes av två förluster, vilket gjorde att Finlands EM-resa tog slut.